Wie zijn we?

Een wemel is iemand die niet kan stilzitten, die vanbinnen en vanbuiten altijd maar wriemelt en beweegt, die zich niet lang op hetzelfde kan richten, en in heel veel dingen geïnteresseerd is, kortom, iemand met adhd.

Het wemelkamp heeft als doel kinderen en grote mensen met adhd, en hun gezinnen, zichzelf en elkaar te laten tegenkomen in het bos. Daar waar de basiselementen van de natuur aanwezig zijn, en de beschaving met al zijn lawaai en drukte zoveel mogelijk afwezig is, is de kans groter dat een wemel even tot rust en dus zelfbespiegeling komt. Bovendien is het voor gezinnen met adhd veel moeilijker om een geschikte vakantiebestemming of kamp te zoeken voor hun kind, omdat het gedrag van adhd-kinderen vaak als storend ervaren wordt, waardoor ze vaak ongewenst zijn op kampen, of straffend behandeld worden.

De wemelvisie is er één van respect voor elkaar en voor de natuur. Ieder wordt er geaccepteerd zoals ie is, en ieder kan leren dat respect voor de ander op te brengen, zelfs als die ander kleiner, dommer of drukker is dan jezelf. Wemelkinderen worden aangemoedigd in alles waarin ze wèl goed zijn, en dat heel vaak op elke dag. Conflicten worden rond de tafel uitgepraat, meestal met moderator. Er wordt niet gestraft, niet geroepen en niet gestigmatiseerd.

Wemelactiviteiten lijken sterk op die van jeugdbewegingen. Tenten bouwen en erin slapen, Boomhutten sjorren, het bos verkennen, samen spelen en knutselen, samen koken en eten, enz.. Het verschil is dat bij de wemels de activiteiten niet verplicht zijn, en een misstap niet bestraft wordt, maar gebruikt wordt als een middel om over het gedrag te praten.

Er zijn 2 doelgroepen: kinderen van 7 tot 12 jaar en kinderen van 12 tot 15 jaar. De kinderen worden ingedeeld in leeftijdsgroepjes, in overleg met henzelf en hun ouders.

Elk jaar zijn er meer deelnemers. De anciens blijven terugkomen, en de mond-aan-mond reclame zorgt steeds voor nieuwe. Vele Wemels putten moed uit dit kamp, om het schooljaar weer aan te kunnen...

Wemelaanpak kort

  • adhd
    • Uitgaan van de kwaliteiten van de persoon, ipv van de tekortkomingen
    • De verwachting tegenover het kind uitschakelen
    • Belonen, niet straffen
    • Ongewenst, maar onbelangrijk gedrag, negeren
    • Ook belonen voor poging tot goed gedrag
    • Een voorbereide omgeving scheppen
  • Volledige wemelaanpak

Contactinformatie

  • ine

    Ine Peetermans (0476/998601)
    wemels@gmail.com (alg.contact)
    ine.peetermans@live.be (pers.)